Skip to main content Skip to footer

Invester i klima

12. december 2019

Industriens klimaindsats kræver, at vi får det lange lys på, udtaler Anders Hundahl, Asfaltindustrien, i interview i Licitationen

 

Asfaltbranchen vil med regeringen gøre sit til den grønne omstilling, og det kræver politisk rettidig omhu, siger adm. direktør Anders Hundahl i et interview til Dagbladet Licitationen tirsdag den 10. december, som du kan læse her:

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede 13. november regeringens 13 klimapartnerskaber, der samlet repræsenterer alle grene af dansk erhvervsliv.

Asfaltindustrien er med i partnerskabet for energitung industri og kommer til at spille en central rolle i den grønne omstilling.

- Partnerskabet forpligter begge veje. I vores del af industrien forpligter vi os til at gøre en indsats for at reducere vores CO2-udledning; en indsats som vi allerede er godt i gang med ved, for eksempel at øget genbruget i asfalt, siger adm. direktør i Asfaltindustrien Anders Hundahl til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Men det er vigtigt at tænke langsigtet, ikke mindst politisk. Det vender vi tilbage til om et øjeblik.

Få gang i efterspørgslen
Han tilføjer, at han oplever en stigende efterspørgsel på genbrugsasfalt.

- Der er især kommet skub i det efter offentliggørelsen af en officiel rapport fra Erhvervsministeriet, der i samarbejde med Teknologisk Institut, industrien og Vejdirektoratet slog fast, at anvendelse af genbrugsasfalt ikke går ud over kvaliteten. Det budskab er meget vigtigt i forhold til at få gang i efterspørgslen, siger Anders Hundahl, som Licitationen - Byggeriets Dagblad fanger kort før, han skal til møde i Dansk Industri om Klimaloven, der fredag aften blev indgået med et bredt flertal i Folketinget bag sig.

- Nu er budskabet om genbrugsasfalt begyndt at brede sig til kommuner og private brugere, og det viser, hvor vigtigt det er, at det offentlige går sammen med industrien om arbejdet, siger han.

I det fremtidige arbejde har regeringen forpligtet sig til at give erhvervslivet en hjælpende hånd, hvis der for eksempel er administrative barrierer eller rammebetingelser, som står i vejen for de grønne ambitioner.

Griber ind i hinanden
- Det vil også hjælpe, hvis vi kan få vores andel af den nybevilligede grønne forskningsmilliard, tilføjer Anders Hundahl, der understreger at der er mange hensyn at tage:

- I princippet kunne vi nå vores mål om 70 procents CO2-reduktion meget hurtigt, hvis vi fuldstændigt gik over til biobrændsel - men er det en god idé at fælde al skov i Østeuropa for at nå det mål? Jeg tror det ikke, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Derfor efterlyser Anders Hundahl flere midler til blandt andet forskning i produktionsleddet, som røggas-teknologi, at begrænse udslip af sundhedskadelige partikler samt generelle energisparetiltag på fabrikkerne.

- Det er naturligvis teoretiske eksempler, der kræver hjælp og støtte, og det er de emner, vi skal i gang med at diskutere i dybden nu, siger Anders Hundahl, der kalder det alfa og omega, at der skabes et marked for grøn teknologi.

Tænkt mindst 10 år frem
Og så er vi tilbage ved genbrugsideen og langsigtet planlægning:

- Der skal fortsat vedligeholdes veje og lægges asfalt. Det er store investeringer over flere år; derfor duer det ikke, at regeringen kun lægger kortsigtede planer for infrastruktur. Vi skal op på mindst ti år frem, så der kan skabes en solid efterspørgsel efter nye grønne produkter. Det er nemlig muligt for både Danmark og vores branchen at nå målene, men det kræver også at regeringen fjerner de barriere, der måtte være, og at den giver en hånd til yderligere forskning, siger Anders Hundahl.