Skip to main content Skip to footer

Hvad er asfalt?

Asfalt består af ca. 95 % stenmateriale og 5 % bitumen samt lidt tilsætningsstof f.eks. voks. Bitumen er et olieprodukt som klistrer stenene sammen og giver asfalten sin karakteristiske sorte farve. I dag kan man også få asfalt med biobaserede bindemidler udvundet fra planter i stedet for bitumen.

Varmblandet asfalt produceres på et asfaltværk, hvor det opbevares i færdigvaresiloer. Herfra læsses den varme asfalt ned på en lastbil, som transporterer asfalten til udlægningsstedet. På arbejdsstedet udlægges asfalten af en asfaltudlægger, hvorefter belægningen færdigkomprimeres af tromler. Herefter er den klar til at tage imod trafik. 

Asfaltindustrien har anvendt udtjente opbrudte asfaltbelægninger i produktionen af ny varmblandet asfalt i over 40 år. De danske asfaltvirksomheder producerer 3,5-3,8 mio. tons varmblandet asfalt om året og heraf udgør genbrugte knuste asfaltbelægninger ca. 1 mio. tons svarende til en gennemsnitlig genbrugsprocent på omkring 30 procent.

Asfalt til alle formål

Asfalt kan anvendes til alle mulige tænkelige formål: Veje, pladser, stier, indkørsler, industrigulve, landbrugsbefæstelser osv. Dernæst findes der porøs asfalt vil håndtering af regnvand og trafikstøj (dæk/vejbanestøjen), asfalt med lav rullemodstand der nedsætter køretøjernes energiforbrug m.m.

Asfaltproduktion - seneste udvikling

Set i forhold til den meget turbulente asfaltsæson 2022 med en eksplosion i energi- og råvarepriser var 2023-sæsonen præget af en stille tilbagevende til mere normale forhold. I alt blev der produceret 3,49 mio. tons varmblandet asfalt i 2023.

Udviklingen i asfaltsalget blandt Asfaltindustriens medlemsvirksomheder fra 2018 og frem fremgår af figuren nedenfor. I 2018 blev salgsstatistikken finjusterede og udvidet med nogle ekstra kundegrupper, så den de seneste 6 år har omfattet følgende segmenter: Vejdirektoratet (Statens veje), kommuner, andre myndigheder (fx havne og fjernvarmeselskaber), private kunder, entreprenører og øvrige.

Asfaltproduktion 2018-23

Generelt er asfaltproduktionen igennem de seneste år faldet til et noget lavere niveau på omkring 3,5 mio. tons om året set i forhold til den foregående periode 2014-18, hvor den undtagen i 2017 lå på omkring 3,8 mio. tons.

I 2018-19 udgjorde de offentlige vejmyndigheders (Vejdirektoratet og kommunerne) asfaltefterspørgsel 2/3 af det samlede asfaltmarked. Andelen er faldet til 50 procent i 2022-23.

Sådan ser en vej ud

 

En vej består af et tyndt slidlag for oven og et tykt bære- og bundsikringslag for neden. Slidlaget er vejens regnfrakke, og går det i stykker, trænger vand og frost ned og ødelægger det kostbare bærelag. Det er derfor det er 2 – 3 gange så dyrt at rette op på en forfalden vej som at vedligeholde det relativt billige slidlag i tide.

Kontaktperson i Asfaltindustrien:
Uno Helk
uh@asfaltindustrien.dk  |  20 66 82 60


Her kan du se, hvordan man udlægger en asfaltbelægning:

Filmen bliver vist i 4-x-hastighed og tager derfor kun 20 sekunder.

Filmen viser asfaltudlæggeren i midten, der udlægger asfalten. Foran triller en lastvogn, som løbende fylder asfaltudlæggeren med varm asfalt. Bagerst kører tromlen frem og tilbage for at komprimere den varme asfalt, så den bliver stærk og klar til at køre på. Bemærk sprøjtetraktoren til venstre, der først udsprøjter bitumenklæber, så den nye asfalt klæber sammen med den gamle belægning.


Her kan du læse om Asfaltindustriens vurderingsordning.


Nabo til et asfaltværk?
Asfaltværkerne, der producerer varmblandet asfalt, ligger spredt ud over landet, og det er ikke tilfældigt. For det er vigtigt for klimaet, at transporten af varm asfalt ikke er alt for lang. 
Asfaltindustrien har udgivet en folder om branchen, om produktion og hvad man kan forvente sig som nabo til et asfaltværk. Du finder folderen her.