Hvad er asfalt?
Asfalt består af ca. 95 % stenmateriale og 5 % bitumen samt lidt tilsætningsstof f.eks. voks. Bitumen er et olieprodukt som klistrer stenene sammen og giver asfalten sin karakteristiske sorte farve. I dag kan man også få asfalt med biobaserede bindemidler udvundet fra planter i stedet for bitumen.
Varmblandet asfalt produceres på et asfaltværk, hvor det opbevares i færdigvaresiloer. Herfra læsses den varme asfalt ned på en lastbil, som transporterer asfalten til udlægningsstedet. På arbejdsstedet udlægges asfalten af en asfaltudlægger, hvorefter belægningen færdigkomprimeres af tromler. Herefter er den klar til at tage imod trafik.
Asfaltindustrien har anvendt udtjente opbrudte asfaltbelægninger i produktionen af ny varmblandet asfalt i over 40 år. De danske asfaltvirksomheder producerer 3,5-3,8 mio. tons varmblandet asfalt om året og heraf udgør genbrugte knuste asfaltbelægninger ca. 1 mio. tons svarende til en gennemsnitlig genbrugsprocent på omkring 30 procent.
Asfalt til alle formål
Asfalt kan anvendes til alle mulige tænkelige formål: Veje, pladser, stier, indkørsler, industrigulve, landbrugsbefæstelser osv. Dernæst findes der porøs asfalt vil håndtering af regnvand og trafikstøj (dæk/vejbanestøjen), asfalt med lav rullemodstand der nedsætter køretøjernes energiforbrug m.m.
Asfaltproduktion - seneste udvikling
Efter nogle års tilløb er produktionen af varmblandet asfalt igen på vej op. I 2024 producerede asfaltvirksomhederne 3,72 mio. tons asfalt. Det er en stigning på 230.000 tons (ca. 6,5 procent) i forhold til 2023, hvor produktionen landende på 3,49 mio. tons.
Fremgangen i 2024 skyldes især, at Vejdirektoratet har øget efterspørgslen efter asfalt i forbindelse med både anlægs- og vedligeholdelsesarbejder. Specielt er det glædeligt, at Infrastrukturplan 2035 nu endelig er ved at komme op i gear på asfaltsiden - primært på E45 i det østjyske.
Til gengæld lider kommunevejene fortsat af, at der ikke afsættes tilstrækkeligt med midler til vedligeholdelsen. Situationen er uændret i 2024, hvor kommunernes samlede forbrug af asfalt kun ligger på ca. 1,2-1,3 mio. tons. Det er en del under niveauet på 1,9-2,0 mio. tons asfalt om året i perioden 2018-20.
Resultatet af det manglede vedligehold på kommunevejene så man endnu engang i de første måneder af 2025, hvor slaghullerne piblede frem i vejene.
Sådan ser en vej ud
En vej består af et tyndt slidlag for oven og et tykt bære- og bundsikringslag for neden. Slidlaget er vejens regnfrakke, og går det i stykker, trænger vand og frost ned og ødelægger det kostbare bærelag. Det er derfor det er 2 – 3 gange så dyrt at rette op på en forfalden vej som at vedligeholde det relativt billige slidlag i tide.
Kontaktperson i Asfaltindustrien:
Uno Helk
uh@asfaltindustrien.dk | 20 66 82 60
SÅDAN LAVER MAN EN ASFALTVEJ
Her kan du se, hvordan man udlægger en asfaltbelægning:
Filmen bliver vist i 4-x-hastighed og tager derfor
kun 20 sekunder.
Filmen viser asfaltudlæggeren i midten, der udlægger asfalten. Foran triller en lastvogn, som løbende fylder asfaltudlæggeren med varm asfalt. Bagerst kører tromlen frem og tilbage i specielle mønstre for at komprimere den varme asfalt, så den bliver stærk og klar til brug. Til venstre holder sprøjtetraktoren, der først udsprøjtede bitumenklæber, så den nye asfalt klæber sammen med den gamle belægning.
FIND ET ASFALTFIRMA
Klik på vores aktive Danmarkskort og få en liste over alle asfaltfirmaer i dit område.
Se her: Find asfaltfirma
NABO TIL ET ASFALTVÆRK?
Asfaltværkerne, der producerer asfalt, ligger spredt ud over hele Danmark - og det er ikke tilfældigt. For det er vigtigt for klimaet, at transporten af den varme asfalt ikke er for lang.
Asfaltindustrien har udgivet en folder om branchen, om asfaltproduktion og hvad man kan forvente sig som nabo til et asfaltværk.
Se her: Nabo til et asfaltværk