Genbrugt asfalt kan spare skatteborgerne for et millioncifret beløb
26. november 2018
En markant større del af asfalten på vejene kan genbruges, viser et nyt projekt, som Asfaltindustrien, KL, Teknologisk Institut, YIT Danmark A/S og Vejdirektoratet deltager i.
Bilister kan snart se frem til billigere og mere miljøvenlig asfalt på vejene, efter at projektet ”Cirkulær Asfaltproduktion i Danmark” har vist, at egenskaberne ved genbrugsasfalt og ny asfalt er identiske, og derfor kan op til 30 procent af slidlaget fra gamle veje genbruges.
Ifølge formanden for KL’s miljø- og forsyningsudvalg, vil det være til gavn for både miljøet og økonomien:
”Det giver rigtig god mening både miljømæssigt og økonomisk at benytte genbrugsasfalt – særligt i en tid, hvor mange kommunale veje er nedslidte, fordi mængden af trafik er steget, og køretøjerne er blevet tungere. Det har resulteret i et stort efterslæb på omkring fire mia. kroner i vedligeholdelsen af de kommunale veje, som vi har brug for at gøre noget ved her og nu. Ved at anvende mere genbrugsasfalt kan vi komme både hurtigere og tilmed billigere i mål, så borgerne igen kan få gode og sikre veje at køre på. Den viden er det vigtigt, at vi nu får spredt til kommunerne.”
I dag bruger kommunerne årligt omkring fem milliarder kroner på vedligeholdelse af veje, mens staten bruger cirka en milliard kroner. Ved at genbruge slidlaget, som er vejens dyreste lag, vurderes det, at der årligt kan spares et flercifret millionbeløb. Samtidig viser projektet, der startede i 2014, at CO2-udledningen reduceres med hele 14-22 procent.
Læs mere om fakta ved genbrug af veje her.